Blog, İpuçları

Kuvars Saatlerin ve Mekanik Saatlerin Artıları Eksileri

1. Kuvars Saatlerin Artılar ve Eksileri

 

Kuvars, beyaz sio2’den oluşan beyaz oksittir, özel koşullar altında, osilatör devresine yerleştirildiğinde titreşmeye başlar ve titreşim sıklığını devreye geri yollar. İnsanlar bu özelliği kuvars mekanizmada tam randımanlı kullanırlar, elektriği kuvars osilatör sayesinde kinetik enerjiye çevirir. Bir direnç ve kapasitans cihazılı devre kartı ile saatin mekanizması hazır durumdadır, kasa, kristal ve kordonla da tümüyle bir kuvars saat oluşturulmuş vaziyete gelir.

 

Artılar: Hassas, hafif ve bakımı kolaydır.

Eksileri; Bir çok (Quartz) kuvars pili sadece 1 veya 2 yıl dayanmaktadır, bu süre zarfından sonra yeni bir pil taktırmanız gerekir. İkincisi kuvars saatler kuvars osilatörden yapılma olduğundan 5 veya 8 yıl kullanımdan sonra çürüyecektir ve eskisi kadar hassas çalışmamaya başlar, artık bu parçanın değiştirilme zamanı gelmiştir fakat maliyetinden ötürü bu küçük parçaların tek tek değiştirilmesi pek mantıklı değildir bu sebeple yapılacak en doğru şey tüm kuvars mekanizmanın değiştirilmesidir.

 

2. Mekanik Saatlerin Artıları ve Eksileri

 

Mekanik 2 sınıfta incelenebilir. Manuel sarma ve otomatik. Her ikiside enerjisini mekanizma içerisindeki zemberekten elde eder. Zemberek dişlileri ve göstergeleri çalıştırır. Manuel sarmalı mekanizma otomatik mekanizmadan daha küçük ve doğal olarak daha hafiftir. Otomatik mekanizmalı saatler iç bileşenlerinden ötürü manuel mekanizmadan daha ağar ve kalındır.

 

Artıları; Düzenli bakımı yapılırsa bir ömür kullanılabilir.

Eksileri; Kuvars saatlere oranla göstergeleri daha az hassastır, tabi ki üreten firmanın kalitesine ve bulunduğu bölgenin yer çekimine de bağıl bir durumdur bu. Genel olarak konuşmak gerekirse mekanik saatlerin sebep olduğu arıza günlük saniye şaşmasıdır fakat kuvars saatlerdeki şaşma ise ayda bir kaç saniyedir.

 

3. Kuvars Saatler ile Mekanik Saatlerin Ayırmak İçin Basit İpuçları

 

Genellikle kadrana bakarak anlayabilirsiniz zira Quartz (Kuvars) veya Automatic (Otomatik) yazmaktadır. Bunun haricinde göstergelerin hareketinden de ayırt edebilirsiniz, mekanik saatler tik tak şeklinde ilerlerken kuvars saatlerde ibreler akarak ilerler. Bazen 2 veya 4 saniye tik tak şeklinde hareket etse dahi endişe etmeyin. Fakat böyle bir durum olduğunda saatinizin pilini gözden geçirmeniz gerekebilir zira yüksek kalite saatlerin pili hakkında bilgi veriş yöntemi budur, 2 ila 4 saniye arasında tik taklar.

4. Mekanik Saatlerin Bakımı

 

Genellike maruz kalınan durum saatin suya veya darbeye maruz kalmasıdır. Şayet saatiniz suya dayanıklı veya su geçirmez değilse suya maruz bırakmayınız. Aksi takdirde mekaniği korozyona uğrayacaktır, hatta deniz suyuysa durum daha da kötü olabilir. Suya dayanıklı ise dahi ter, toz, suya dayanıklılığı sağlayan parçaların aşınması gibi durumları engellemek için düzenli bakımı yapılmalıdır.

 

Aşırı kullanım ise bir diğer unsurdur. Şayet 2 veya 3 saatiniz var ise ne ala. Kuvars saatler sportif aktivitelere daha uygundur ve mekanik saatler daha resmi durumlara hastır.

 

Mekanik saatler mekanizmalarının ihtiyacı gereği düzenli şekilde bakımı yapılmalıdır. Yağlanması ve diğer temel ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir.

 

En iyisi mekanik saatinizi yıllık olarak üreticisine götürün bu sayede ne denli doğru kullandığınızı su kaçıp kaçmadığını ve bilmeniz gereken daha ne varsa hepsini öğrenebilirsiniz.

 

Mekanik saatler sanatsal ve el sanatları amacıyla üretilir fakat kuvars saatler daha hassas ve isabetlidir, umarız aradığınız sorulara cevap olabilmişizdir.

İlgili gönderiler

Kuvars Saatlerin ve Mekanik Saatlerin Artıları Eksileri” ile ilgili yorumlar;

  1. Metin Çelebi dedi ki:

    Benim özellikle kurmalı saatlere ilgim var. Elimde Vialux 17 taşlı bir saat var. Fakat günde 3- 4 dakika ileriye gidiyor.Bunu kendim ayarlamak istiyorum. Bu konuda bana yardımı olur musunuz? Kendim yapmak bana zevk veriyor.

    1. editor dedi ki:

      Saatinizde balans ayarı yapılması gerekıyor. Bu konuda sıze nasıl yardımcı olabılırız bılmıyorum? Bunu bır saatcıye yaptırırken yanında olursanız az cok saatın nasıl balans ayarının yapılabıldıgnı gorebılırsınız. Daha sonrada aynı sekılde kendınızde yapabılırsınız 🙂

  2. onur senturk dedi ki:

    Merhabalar.ben rolex marka replika saat aldim.mekanizma bozuk galiba.saniye hic calismiyor.mekanizmanin sesini dinliyorum uc saniye calisip duruyor. Ne yapabilirim. Bulundugum ulkede yapabilecek yada yaptirabilecegim bi yer yok
    kendim yapabilirmiyim acaba.tesekkurler

    1. admin dedi ki:

      merhabalar onur bey teknik bilginiz olmadan çok zor sizin tamir etmeniz. Bulundugunuz ulke neresi acaba sizi yonlendirebilirİZ belkide bulundugunuz ülkeye göre

  3. RIFAT dedi ki:

    Çok basit bir yazım hatası olmuş. mekanik saatlerin saniyesi akarak gider, quartz saatlerinki tik tak diye gider. yazıda tam tersi yazıyor

  4. ÖZGÜR dedi ki:

    Ben rolex marka saat aldım.Saat gün içinde 10-15 dakika ileri saati gösteriyor.Saati ayarlasamda aynı şey defalarca tekrar ediyor.Sorun ne olabilir?

    1. admin dedi ki:

      merhaba özgür bey sebebi saatin balans ayarı ile alakalıdır basit bir işlemdir herhangi bir saatcide 5 dakikalık bir işlem ile kolayca duzeltilir mekanik bir arıza degildir sadece artı eksi ile ayar yapılcaktır

  5. Atabey dedi ki:

    Merhabalar patek Philippe saat kullanıyorum yanlışlıkla ay kısmını ileri aldım ve geri getiremiyorum ne yapa bilirim

    1. admin dedi ki:

      merhabalar atabey saati tersi yonune dogru cevirerek ayarların ay ve güneş gostergesi hareket etmeden ayarlanması gerekiyor

  6. Sezen dedi ki:

    Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim. Saatim 24 saatte 5 dk gibi geri kalıyordu, bugün 3 saatte 5 dk kadar geli kaldı. 1 saat önce tamamen durdu. Şimdi çalışmaya başladı. Saatim quartz saat. Sizce arızalı mı yoksa pili mi bitiyor? Ya da nasıl bir sorun olabilir?

    1. SaatPort dedi ki:

      Merhabalar ,
      saatiniz otomatik efendim.

Bir cevap yazın